Skandinavisk designs framtid

Under femtiotalet började uttrycket skandinavisk design dyka upp som en designfilosofi. Det hela fokuserade på minimalism och stilrenhet med målet att kunna ge så många människor som möjligt bra design utan att det skulle behöva kosta allt för mycket. Hur ser då den skandinaviska designen ut idag?

Mycket av denna ideologin har stannat kvar, inte bara i norden utan över hela världen. I Skandinavien ser vi dock vissa splittringar i hur den moderna skandinaviska designen skall tolkas. Vi i Sverige är kanske de största utstickarna då vi har blivit så extremt förälskade med mycket vitt och ljus eller “Ljust och Fräscht” som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert väljer att uttrycka det.

Moderna produktkategorier

skandinavisk inredningMed de teknologiska framstegen har det förutom ny design även tillkommit helt nya produktkategorier. En kategori befinner sig precis på gränsen mellan mode och produktdesign, mobiltelefonen. När Apple mer eller mindre skapade marknaden för smartphones till privatpersoner så tog det även ledarskapet gällande design. Först nu har andra tillverkare börjat fånga upp och anses  producera lika högkvalitativa telefoner. Med Samsungs nya flaggskepp Galaxy S6 edge så gör det något så imponerande som att gång på gång få högsta designpoäng av de som testat den.

Telefonerna står dock sällan för sig själva. Främst tack vare att de glasfokuserade designerna är väldigt känsliga för både repor och skador om man till exempel råkar tappa den. Detta har i sin tur skapat ännu en ny produktkategori, som vi har sett betydligt fler svenska bidrag till.

Fortsatt massproduktion

Industrialiseringens tid är inte över. Jätten IKEA har länge tagit den skandinaviska designen ut till den stora massan och förväntas även göra det i framtiden. I sin senaste publika årsrapport nämner de fortfarande sina Svenska rötter som en viktig motivation och använder uttrycket “demokratisk design”, direkt taget ut den den skandinaviska designens filosofi.