Street Wear och vilka influenser som gör detta modet

Streetwear uppkom under 70-talet i surfarkulturen i Los Angeles. Influenser från surfkulturen exempelvis märken och målningar från deras surfbrädor trycktes på kläder. Kläderna var lediga och sportiga och följde inte det massproducerade modet i butikskedjorna. Exempelvis på streetwear är t-shirtar, luftiga tygskor och kepsar. På 80-talet influerades streetwear av hiphop-kulturen och skate-kulturen med pösiga jeans, hoodies med stora loggor på och basketlinnen exempelvis. Även mode med tags från skate-kulturen var populärt.

Vad är streetwear?

Streetwear är ett mode influerat av dess influensers användningsområden och stil, hiphop och skatemode exempelvis. Det är kläder med en personligare och originellare stil än det som finns att köpa i butiker och passar på fritiden. Det är också ofta kläder med en ledigare passform och som passar att ha på sig när en är aktiv och är ofta så kallade funktionskläder. Exempel är vindjackan och de bekväma och snygga sneakersen.

Större genomslag

Framförallt i storstäderna har streetwear kulturen vuxit fram i de olika subkulturer som finns i större utsträckning finns i storstäder. Det är även ett mode som fokuserar mycket på funktion och användningsområde och originalitet än övrigt mode. Sedan denna klädgenre kom har den vunnit alltmer i popularitet och har, ironiskt nog, spridit sig även till butikskedjornas kollektioner. Streetwear-modet passar för det aktiva livet i staden, inte när en ska vara uppklädd.