Kläder under träningspasset

För att få ett bekvämt och givande träningspass som lockar till fler, behöver man ha rätt kläder på sig. Vad som passar till vad beror till stor del på vilken aktivitet man utför. 

Hållbarhet

Detta är en viktig punkt på listan. Man vill inte köpa träningskläder för flera hundra kronor och sedan märka att de håller låg kvalité. Nästan varenda klädkedja har börjat med sin egen sportsektion, det gäller att gå försiktigt fram. Billiga träningskläder kommer inte att ha samma detaljer som kläderna från kända märken.

Märken som Casall och Nike spenderar mycket pengar på forskning kring sina plagg. Hos dem vet man att inga sömmar kommer vara felplacerade och skava, eller att kläderna inte tål att tvättas ofta utan att tappa sitt tryck och sin spänst. Den risken tar man om man väljer den billiga varianten. Sport och Fritid är en mode- och träningsbutik som inriktar sig på att sälja träningskläder av bra kvalité som du kan använda i flera år framöver. Om du tar din träning på allvar, tycker vi att man ska ta kläder på lika stort allvar.

Tajt eller löst?

Borde du bära tajta eller lössittande kläder när du tränar? Det beror på vad du tränar. Fokuserar du mer på styrketräning och att använda maskinerna på gymmet, så rekommenderas det att man bär mer lössittande kläder som ger utrymme för stora och växande rörelser. Det är också skönare för kroppen när den inte får motstånd när man lyfter vikter. Tänk också på att ha tunna sulor på skorna, vissa väljer att ha på sin tofflor när de gymmat. Du vill ha bra markkänsla när du lyfter vikter och tunn sula ger bästa kontakten med marken och därmed bästa balansen.

Är du mer intresserad av spinning, dans, löpning eller annan konditionshöjande aktivitet är det tajta kläder som gäller. Lössittande kläder fastnar på kroppen och är inte aerodynamiska alls, vinden jobbar alltså extra mycket emot dig. Tajta kläder med kompression sägs också vara bra eftersom det sätter fart på blodcirkulationen och hjälper dig att pusha lite hårdare. För kvinnor är det viktigt att ha en bra sportbehå som håller bysten på plats utan att klämma åt och lämna märken: här är det också bra att satsa på en lite dyrare variant för att vara säker på hållbarhet och funktion.