Stilig med stil

Stil är ett begrepp som i sig är subjektivt, det beror ju på vad det är man själv tycker om. Men däremot så finns det en del stilmallar att följa, som vi vågar påstå är en fördel att följa något sånär. Här kommer i alla fall lite tips till dig som ska köpa kostym.

Tipsen i denna text är i huvudsak inspirerade av denna artikel i tidningen Café som där beskriver tio steg till det perfekta kostymköpet.

Användning

Användningsområdet kan man säga är A och O när det gäller vilken typ av kostym som du ska köpa. Är det en begravning, student eller ett bröllop du ska ha kostymen till? Har du ett jobb där kostymen är din uniform fem dagar i veckan eller är det en partykostym du eftersöker. Detta behöver du svara på innan du beger dig ut på kostymjakt.

Ställ frågor till kunniga

När du har koll på vad det är du eftersöker så är det dags att bege dig ut till butikerna. Svaret på frågan om vilken typ av kostym det är du eftersöker bestämmer ju i viss mån också till vilken butik du ska. När du kommer till butiken så ska du komma ihåg att du kan ställa krav på att säljarna kan hjälpa dig – det är deras jobb. Så var därför inte rädd att ställa alla dina frågor, det är trots allt en rätt stor kostnad att köpa en kostym i många fall.

Var påläst

Att du ska ställa många frågor till säljaren om du undrar något betyder för den skull inte att du inte behöver vara någorlunda påläst och ha en uppfattning om det du vill ha. Se till att kika i modemagasin och liknande för att få ett hum om vilken typ av kostym du gillar – då är det lättare för säljaren att hjälpa dig också.

Detaljer

Detaljer till din kostym skulle antagligen kunna få en egen artikel, men vi väljer att ta med det här. Saker du exempelvis kan tänka på är knäppningen på kavajen. En dubbelknäppt kavaj blir automatiskt väldigt formellt. Enkelknäppt med två eller tre knappar är det allra vanligaste. Kom också ihåg att du väljer andra detaljer som exempelvis slipsar så att de passar in till den kostymstil du valt. Är det en formell kostym så tycker vi att det generellt sett är enfärgade slipsar som du bör införskaffa.

Budget

Som sista punkt så nämner vi också budgeten. Budget skulle egentligen ha kunnat komma som en tidigare punkt eftersom mycket av de tidigare tipsen också utgår ifrån hur mycket du är beredd att betala för din kostym. Man brukar i regel säga att det är bättre att satsa på kvalitet hellre än på billigast pris. Om du väljer din kostym omsorgsfullt så är det värt att lägga 5000 kronor och kunna ha den under ett längre tag, istället för en för 1500 kronor som du bara använder ett par gånger.