Halsduken måste nog ses som världens mest underskattade klädesplagg. Med enormt praktiskt värde en kall vinterdag och med möjlighet att totalt förändra stilen på en outfit har den ett värde som är minst sagt svårslaget.
Variationerna har genom åren varit många och så även syftet. Även om vi i norra världen ser halsduken som ett uppvärmningsplagg så har den genom historien varit så mycket mer. Redan de gamla romarna använde halsdukar men då huvudsakligen för att hålla sig själv rena.
Man använde dem för att torka av svett från pannan och halsen under varma dagar, extremt underhållande med tanke var den har för funktion för oss idag. Från början bar män normalt den antingen runt halsen, eller fastknuten vid bältet. Det tog dock inte lång tid innan kvinnor också började använda halsdukar eller scarfs, dock inte gjorda av ull eller silke som männens utan då oftast av vanligt tyg. Idag är som du själv vet scarfar fortfarande en viktig del inom kvinnomodet.
Efter det har halsdukarnas roll utvecklats och bland annat används för att visa rank i militären. Runt 1700-talet började det även kallas cravatt, ett ord som än i dag används som ett samlingsord för olika typer av halsdukar och slipsar. Från halsduken har även många andra former fötts. I varmare och dammigare klimat så är tunnare huvuddukar och sjaletter betydligt vanligare. Vad skall man då själv välja för halsduk? Först och främst tänk vad den har för praktiskt värde för dig. Om det är absurt kallt skall du inte behöva lida för att du valt design framför praktikalitet, det finns nog med snygga halsdukar ändå att välja bland.
Kolla in här så kan du se hur stor variation det finns, det finns ingen anledning att kompromissa. Halsdukar finns i alla längder, färger och mönster. Men kanske inte i den längd och det mönster som du tänkt dig. Den kanske har rätt mönster men är för kort och tunn, eller rätt längd men färgen tilltalar dig inte. Om så är fallet kan vi glatt meddela att halsdukar är en av de enklaste plaggen att göra själv.
Hittar du ett tryck du gillar kan du sy en halsduk med två bitar som du syr ihop. Gillar du mjuka garner kan du sticka en halsduk på bara en helg om du har lite tålamod. Är du riktigt händig kan du sticka med flera färger för att skapa ditt eget mönster. Vill du har en liten styvare halsduk och letar efter snygg struktur rekommenderar vi att man provar att virka. Virkning är busenkelt att lära sig och med hjälp av YouTube kan du lära dig att både sticka och virka fantastiska halsdukar. Mesta delen av den historiska informationen i denna artikeln är hämtad från Wikipedia.